Ulla Hautamäki

Ulla Hautamäki (s. 1956) on aktiivinen liikkuja ja innokas kuorolaulun harrastaja. Hän nauttii suuresti ihmisten parissa työskentelystä. Hautamäki valmistui optikoksi 1979 ja optometrian kandidaatiksi 2011. Vuodesta 1986 hänellä on ollut oma optikkoalan yritys. Essential Motion -ohjaajaksi Hautamäki valmistui vuonna 2013.

− Olen pitänyt Essential Motion -näytetunteja, mutta varsinaiseen ohjaamiseen haluan vielä valmistella itseäni. Haluan kasvattaa omia voimavarojani ja raivaan tälle tilaa koko ajan, hän pohtii.

Kasvua omaksi itseksi

− Olin lapsena”hajamielinen haahuilija”. Luin paljon, tiesin paljon asioista. Omasta mielestäni en ehkä koskaan ollut niin järjestelmällinen, kuin tyttölapselta odotettiin. Sain olla lapsi kouluikään saakka. Sen jälkeen piti enemmän tai vähemmän osallistua perheen työhön. Varsinainen leikki vähän unohtui. Jos iloitsi tai innostui jostain ja antoi sen näkyä ja kuulua, sitä jopa hieman paheksuttiin tuona aikana. Ilmapiiri oli sellainen.

− 1980-luvulla minulla oli ajalle tyypillinen arvomaailma. Suomessa elettiin nousukautta. Ihailtiin rikastumista, menestystä, muotivaatteita, matkustelua ja pinnallista elämää. Haluttiin uskoa, että tätä liitelyä kestää nyt ikuisesti. Jossain vaiheessa tämä alkoi tuntua minusta jollain tapaa valheellista. Samalla, kun ihmisen kilpailukykyä korostettiin, syntyi yhä enemmän suoritus- ja ulkonäköpaineita sekä miellyttämisen vaatimuksia. Muistan, että 1990-luvulla tähän vallitsevaan arvomaailmaan alkoi tulla muutoksia. Itse osallistuin esimerkiksi myönteisen ajattelun kursseille, ja se tuntui silloin todella hyvältä. Oli hyvä opetella säästämistä ja pitkäjänteisyyttä, ihmisenä olemisen pehmeyttä.

Ulla Hautamäki ajautui monenlaisiin luottamustehtäviin, jotka sinänsä koki mielekkäiksi. Vaiheen jatkuessa väsymys ja vastuunkanto alkoivat kuitenkin tuntua, ja lopulta hän koki olevansa aivan uuvuksissa.

− Tunsin olevani kaiken keskellä jotenkin yksin. Hakeuduin lopulta Rosen-hoitoon, koska kaipasin yhteyttä itseeni. Yksi asia johti toiseen. Rosen-hoidosta sain ystäväni kautta kimmokkeen osallistua taideterapeuttiselle viikonloppukurssille saaristossa. Siellä kuulin ensimmäistä kertaa Essential Motionista.

Irti suorituskeskeisyydestä

Aluksi Ulla Hautamäki osallistui Essential Motionin tutustumisviikonloppuun.

− Olen aina tykännyt musiikista, laulamisesta ja tanssimisesta, mutta en kokenut omakseni esimerkiksi 80-luvulla suosion saavuttaneita ohjattuja aerobic-tunteja, joissa piti olla tietyt askeleet ja oikeanlaiset liikkeet. Sellaisessa on suorittamisen maku. Mielestäni 70–80-luvulla yleinen ajattelutapa oli muutenkin, että pitää olla aina fiksu ja ajatella kriittisesti. En jaksa olla kriittinen. Se on rasittavaa! Vierastin ajatusta siitä, että joku toinen määrää, miten minun pitää liikkua. Lasten ollessa pieniä tanssin kotona vauva sylissä ja nautin siitä. Muutenkin tanssahtelin kotona, kun kukaan ei ollut näkemässä. Essential Motion antoi minulle tunteen siitä, että tällaista voi tehdä ihan luvan kanssa, omin askelin! EM ei ollut suorittamista vaan antoi riemastuttavan kokemuksen vapaasta liikkeestä. EM:ssä ei arvostella yksilön liikettä, vaan jokainen saa toteuttaa itseään. Tajusin, että jotain tällaista olin kaivannut kaikki nämä vuodet. Tuli voimakkaasti tunne, että tätä haluan ehdottomasti lisää! Löysin itsestäni uudelleen lapselle ominaista leikkimielisyyttä.

Saatuaan ensikosketuksen Essential Motioniin Ulla Hautamäki hakeutuikin ohjaajakoulutukseen. Hän nautti koulutuksen aikana annetuista tehtävistä, jotka ohjasivat lempeällä tavalla uuteen ajatteluun.

− Tätä kohti olin mennyt 90-luvulta asti, ja toki matka jatkuu edelleen. Itseen kohdistuvat ankarat vaatimukset ovat matkan varrella lieventyneet, ja voin ottaa yleensäkin rennommin.

Essential motion heijastuu työelämään

Ulla Hautamäki nauttii työstään omassa optikkoalan yrityksessä. Kilpailu alalla on kovaa, mutta työ on antoisaa ja monipuolista. Jalkojen päällä tulee oltua paljon, mikä sopii eloisalle yrittäjälle mainiosti. Hän ei yleensä halua muutenkaan istua aloillaan pitkiä aikoja vaan tuntee olonsa mukavaksi ollessaan liikkeellä. Parasta työpäivissä on ihmisten tapaaminen. Optikon työssä on paljon keskustelua ja asiakkaiden haastattelua.

− Ihmistä pitää kunnioittaa, ja minulle on tärkeää, että asiakkaan yksilölliset tarpeet saavat tulla esiin, Hautamäki toteaa. − Asiakkaalle pitää varata tarpeeksi aikaa, että hän tulee kuulluksi. Minun tehtäväni on ehdotella vaihtoehtoja ja kuulostella, mitä ihminen tarvitsee. Silmälääkäri on se, joka tekee varsinaiset diagnoosit.

Oman kehotietoisuutensa lisääntyessä Ulla Hautamäki on saanut paljon työkaluja asiakastyöhönsä.

− Olen oikeakätinen ja käytän tietysti paljon tätä kättä. Jossain vaiheessa aloin huomata, että vasen on kuitenkin se, joka helpommin kipeytyy ja jännittyy. Ilmeisesti vasen puoli joutuu tukemaan aktiivisempaa puolta. Panen tämän nykyään helpommin merkille, eikä suurempia jumeja pääse juuri syntymään. Tiedostan entistä paremmin, jos vaikkapa hartiaani kiristää asiakastilanteessa. Silloin osaan kiinnittää huomiota hengitykseen ja tietoisesti rentouttaa itseäni.

Yksi EM:n keskeisimmistä periaatteista on turvallisen tilan luominen, jossa ihminen voi olla aidosti oma itsensä.

− Essential motion -koulutuksen myötä olen saanut kokemuksen, että olen turvassa itsessäni, Ulla Hautamäki sanoo. − Tätä kautta olen oppinut myös luomaan turvallisempaa olotilaa asiakkaalle. Näöntutkimustilanteessa optikon pitää olla hyvin lähellä asiakasta, joten luottamuksellisuuden tuntu on muutenkin tärkeää. Usein asiakas jännittää tutkimustilannetta, esimerkiksi silmänpaineen mittausta, jossa mittarin anturi hipaisee silmän pintaa. Saan rauhoitettua asiakkaan hermostuneisuutta luomalla mahdollisimman turvallisen ilmapiirin.
Kiinnitän entistä paremmin huomiota tällaisiin seikkoihin. Toki myös näöntutkimuksen lisäkoulutus on antanut minulle paljon tietoa ja samalla varmuutta työhöni.

− Työaikana oman kehon kuunteluun ja vireystilan ylläpitoon kuuluu myös se, että pitää työtahdin itselleen sopivana. Sopivaa rytmiä ylläpitävät pienet hengähdystauot työpäivän aikana ja riittävä vedenjuonti. Lounastauon ajaksi siirryn mielelläni muihin tiloihin, usein kokonaan työpaikan ulkopuolelle. Kesken työpäivän ei juuri tule venyteltyä, mutta työ pitää minut muuten liikkeessä, Hautamäki kertoo.

Essential motion elämäntapana

Essential Motionista ja kehotietoisuudesta on muodostunut Ulla Hautamäelle elämäntapa.

− Mietin, mistä tulee hyvä olo ja mitä kehoni tarvitsee. Aamulla on saatava kaurapuuroa ja mustikoita, koska tunnen tällaisen ravinnon tekevän hyvää. Aamulla herätessäni olen jo hyvin kehotietoinen. Miltä kehoni tuntuu, mitä sille kuuluu? Venyttelen, jos tunnen jännityksiä, ja jos olo ei sillä kohene, asialle pitää tehdä jotain. Liike on lääke, kuten sanotaan.

EM:n vaikutukset ulottuvat monille elämänalueille. Sen myötä Hautamäki esimerkiksi löysi uudelleen lauluharrastuksen, joka oli ollut sivussa lähes neljäkymmentä vuotta.

− Laulu tekee keholle hyvää! Siinä on mukana hengitys ja äänenkäyttö, ja oma keho toimii instrumenttina. Laulaminen on vapauttavaa, ja iloitsen siitä, että tämä vuosikymmeniksi unohtunut harrastus on jälleen osana elämääni.

Ulla Hautamäki ei pidä kiireestä vaan yrittää tehdä elämänsä mahdollisimman stressittömäksi. Työpäivän jälkeen hän rentouttaa itseään tietoisesti, ja viikonloppuisin hän antaa tilaa leppoisalle olemiselle. EM:n myötä valmistautumisaika asioihin on pidentynyt ja olo on kaikin puolin rennompi.

− Kotona liikun itselleni luontevalla tavalla. Venyttelen paljon ja haluan, että kotonani on tilaa tehdä tällaista. Liikuntaharrastukset ovat minulle niin ikään tärkeä osa elämää. Harrastan sauvakävelyä ja pyöräilyä. Käyn kuntosalilla ja esimerkiksi zumbassa, jonne nykyään pystyn menemään rennommalla fiiliksellä, ilman suorittamisen velvoitteita. Ennen vaadin lähes kaikessa itseltäni kiitettävää suoritusta, oli sitten kyse opiskelusta tai liikunnasta. Nykyisin olen itselleni armollisempi. Aina ei tarvitse piiskata itseään kympin ponnisteluihin. Joskus seiska tai jopa kutonen on aivan riittävä taso. Olen hyvä juuri sellaisena, kuin kulloinkin hyvältä tuntuu. Pääasia, että tekeminen on rentoa ja mukavaa ja viihdyn kehossani.

 

Sini Persson

 

Ulla Hautamäen tavoittaa Someron Optiikasta: www.someronoptiikka.net